POLGLISH.pl - biuro tłumaczeń

505 355 975
polglish.kontakt@gmail.com

Przydatne zwroty: terminologia kulinarna

Któż z nas nie lubi jeść? Nic nie cieszy bardziej po długim i męczącym dniu w pracy czy w szkole niż zapach naszej ulubionej potrawy. Chciałbym Was dziś przekonać, że drugą najprzyjemniejszą rzeczą po kosztowaniu smakołyków jest…nauka o nich! Mam wielką nadzieję, że przyswajanie zgromadzonych w niniejszym artykule słówek i wyrażeń  będzie dla Was bułką z masłem!

 

Termin angielski

Polski odpowiednik Objaśnienie terminu

Poziom: Podstawowy

Bake /beɪk/

Piec (w piekarniku) Poddawać danie działaniu wysokiej temperatury, najczęściej w piekarniku.
Blend /blɛnd/ Mieszać, miksować

Mieszać, ubijać lub rozdrabniać w mikserze składniki danej potrawy.

Boil /bɔɪl/

Gotować Doprowadzać potrawę do stanu wrzenia lub poddawać działaniu wysokiej temperatury.
Bread /brɛd/ Obtaczać w bułce

Pokryć produkt warstwą bułki tartej lub okruszków chleba.

Breakfast /ˈbrɛk fəst/

Śniadanie Posiłek spożywany w godzinach porannych.
Burn /bɜrn/ Przypalić

Zwęglić zewnętrzną powierzchnię potrawy.

Coat /koʊt/

Obtaczać, pokryć Pokryć danie warstewką bułki tartej, mąki, okruszków chleba lub im podobnych.
Cook /kʊk/ Gotować

Doprowadzać potrawę do stanu wrzenia lub poddawać działaniu wysokiej temperatury.

Dinner /ˈdɪn ər/

Obiad Najważniejszy posiłek dnia spożywany najczęściej popołudniu lub wieczorem.
Fry /fraɪ/ Smażyć

Przygotowywać produkt poprzez poddanie go działaniu mocno rozgrzanego tłuszczu.

Lunch /lʌntʃ/

Lancz Posiłek spożywany w porze południowej.
Microwave /ˈmaɪ kroʊˌweɪv/ Podgrzać w kuchence mikrofalowej

Zwiększyć temperaturę potrawy poprzez umieszczenie jej w mikrofali.

Mince /mɪns/

Siekać, mielić Ciąć lub rozdrabniać maszynowo
na małe kawałki.
Peel /pil/ Obrać ze skórki

Zdjąć zewnętrzną warstwę, najczęściej owocu lub warzywa.

Poach /poʊtʃ/

Dusić Gotować w niewielkiej ilości wody lub mleka.
Sear /sɪər/ Podsmażać

Poddawać działaniu wysokiej temperatury aż do zbrązowienia.

Steam /stim/

Gotować na parze Przygotowywać poprzez poddawanie potrawy działaniu gorącej pary wodnej.
Stock /stɒk/ Bulion

Wywar z mięsa z dodatkiem warzyw.

Supper /ˈsʌp ər/

Kolacja Posiłek spożywany w godzinach wieczornych.
Toast /toʊst/ Opiekać

Upiec obsmażając dookoła.

Poziom: Średniozaawansowany

Barbecue /ˈbɑr bɪˌkyu/ Grillować

Piec na ruszcie.

Baste /beɪst/

Podlewać, dodawać wody Polewać wodą lub tłuszczem w trakcie gotowania.
Braise /breɪz/ Dusić

Gotować w niewielkiej ilości wody lub mleka.

Brush /brʌʃ/

Szczotkować Nakładać sos lub przyprawy przy pomocy szczotki albo pędzelka kuchennego.
Caramelize /ˈkær ə məˌlaɪz/ Karmelizować

Utleniać cukier w celu otrzymania lekko orzechowego smaku i brązowego koloru potraw.

Dice /daɪs/

Kroić w kostkę Ciąć na niewielkie sześcienne
części przy pomocy noża.
Fillet /fɪˈleɪ/ Filetować

Robić filety z ryby lub mięsa.

Flake /fleɪk/

Dzielić na cząstki Podzielić potrawę na niewielkie kawałki.
Garnish /ˈgɑr nɪʃ/ Przybrać

Przystrajać potrawę dodatkami.

Grill /grɪl/

Grillować Piec na ruszcie.
Grind /graɪnd/ Mielić

Rozdrabniać mechanicznie przy pomocy młynka.

Knead /nid/

Zagniatać Gniotąc rękami nadać potrawie odpowiednią konsystencję.
Pare /pɛər/ Zdejmować skórkę

Zdjąć zewnętrzną warstwę, najczęściej owocu lub warzywa.

Puree /pyʊˈreɪ/

Przecierać Doprowadzić potrawę do konsystencji papki lub miazgi.
Sauté /soʊˈteɪ/ Lekko przysmażyć

Podsmażać na średnim ogniu przy użyciu niewielkiej ilości tłuszczu.

Score /skɔr/

Nacinać Wykonać niewielkie nacięcia przy pomocy noża lub innego ostrego przedmiotu.
Simmer /ˈsɪm ər/ Gotować na wolnym ogniu

Przygotowywać potrawę na patelni lub w garnku przy wykorzystaniu niewielkiej temperatury.

Skewer /ˈskyu ər/

Nadziewać Nabijać na szpikulec lub patyczek do szaszłyków.
Skim /skɪm/ Usunąć

Zdjąć z powierzchni potrawy tłuszcz, śmietanę lub im podobne składniki.

Sterilize /ˈstɛr əˌlaɪz/

Sterylizować Zabijać bakterie i inne mikroorganizmy poprzez gotowanie w wodzie, na ogniu lub na parze.
Stew /styu/ Dusić

Gotować w niewielkiej ilości wody lub mleka.

Toss /tɒs/

Mieszać Tworzyć mieszankę produktów przy pomocy dwóch widelców lub widelca i łyżki.
Whip /ʰwɪp/ Ubijać

Zmieniać płynne produkty spożywcze w gęstą masę poprzez mieszanie lub uderzanie.

Poziom: Zaawansowany

Al dente /æl ˈdɛn teɪ/ Na półtwardo

Włoskie określenie oznaczające makaron lub ryż, który po ugotowaniu nadal jest dość twardy.

Au gratin /oʊ ˈgrɑt n/

Posypany bułką tartą, serem i przyrumieniony w piekarniku Jeden ze sposobów przyrządzania potraw, na przykład ziemniaków.
Broil /brɔɪl/ Opiekać

Piec obsmażając z każdej strony.

Degrease /diˈgris/

Usunąć tłuszcz Odlać tłuszcz z potrawy.
Dot /dɒt/ Posypać

Sprószyć potrawę niewielką ilością dodatków, na przykład orzechów.

Dredge /drɛdʒ/

Panierować Obtoczyć w panierce przed smażeniem.
Drizzle /ˈdrɪz əl/ Skropić

Polać potrawę niewielką ilością płynu.

Flambé /flɑmˈbeɪ/

Flambirować Polewać alkoholem a następnie podpalać.
Fricassee /ˌfrɪk əˈsi/ Potrawka

Gotowane mięso podane w sosie własnym.

Gratin /ˈgræt n/

Potrawa z rybą i serem Potrawa zawierająca w składzie
rybę oraz ser.
Julienne /ˌdʒu liˈɛn/ Siekać

Ciąć na cienkie kawałki.

Parboil /ˈpɑrˌbɔɪl/

Sparzyć Zalać lub opłukać wrzątkiem.
Roux /ru/ Zasmażka

Mieszanka mąki i tłuszczu.

Scald /skɔld/

Wyparzyć Zalać lub opłukać wrzątkiem.
Scallop /ˈskɒl əp/ Zapiekać w kokilce

Piec w małej, żaroodpornej misce.

Sift /sɪft/

Przesiewać Przepuścić przez sito.
Singe /sɪndʒ/ Przysmalić

Trzymać mięso nad ogniem celem wypalenia włosów.

Stir /stɜr/

Mieszać Łączyć ze sobą różne składniki potrawy.
Truss /trʌs/ Wiązać

Związać nogi i skrzydła drobiu przed pieczeniem.

Tutti-frutti /ˈtu tiˈfru ti/

Tutti frutti

Mieszanka różnych owoców, najczęściej pokrojonych i doprawionych.

 

Wierzę, że przygotowane na dziś słówka oraz wyrażenia były dla Was łakomym kąskiem i że przypomną się one Wam następnym razem, gdy przygotowywać będziecie pyszne danie lub przekąskę! Chcielibyście doprawić niniejszy artykuł dodatkowymi słówkami związanymi z kulinariami? Jeżeli tak, zaserwujcie je w sekcji komentarzy!