Któż z nas nie lubi jeść? Nic nie cieszy bardziej po długim i męczącym dniu w pracy czy w szkole niż zapach naszej ulubionej potrawy. Chciałbym Was dziś przekonać, że drugą najprzyjemniejszą rzeczą po kosztowaniu smakołyków jest…nauka o nich! Mam wielką nadzieję, że przyswajanie zgromadzonych w niniejszym artykule słówek i wyrażeń będzie dla Was bułką z masłem!
Termin angielski |
Polski odpowiednik | Objaśnienie terminu |
Poziom: Podstawowy |
||
Bake /beɪk/ |
Piec (w piekarniku) | Poddawać danie działaniu wysokiej temperatury, najczęściej w piekarniku. |
Blend /blɛnd/ | Mieszać, miksować |
Mieszać, ubijać lub rozdrabniać w mikserze składniki danej potrawy. |
Boil /bɔɪl/ |
Gotować | Doprowadzać potrawę do stanu wrzenia lub poddawać działaniu wysokiej temperatury. |
Bread /brɛd/ | Obtaczać w bułce |
Pokryć produkt warstwą bułki tartej lub okruszków chleba. |
Breakfast /ˈbrɛk fəst/ |
Śniadanie | Posiłek spożywany w godzinach porannych. |
Burn /bɜrn/ | Przypalić |
Zwęglić zewnętrzną powierzchnię potrawy. |
Coat /koʊt/ |
Obtaczać, pokryć | Pokryć danie warstewką bułki tartej, mąki, okruszków chleba lub im podobnych. |
Cook /kʊk/ | Gotować |
Doprowadzać potrawę do stanu wrzenia lub poddawać działaniu wysokiej temperatury. |
Dinner /ˈdɪn ər/ |
Obiad | Najważniejszy posiłek dnia spożywany najczęściej popołudniu lub wieczorem. |
Fry /fraɪ/ | Smażyć |
Przygotowywać produkt poprzez poddanie go działaniu mocno rozgrzanego tłuszczu. |
Lunch /lʌntʃ/ |
Lancz | Posiłek spożywany w porze południowej. |
Microwave /ˈmaɪ kroʊˌweɪv/ | Podgrzać w kuchence mikrofalowej |
Zwiększyć temperaturę potrawy poprzez umieszczenie jej w mikrofali. |
Mince /mɪns/ |
Siekać, mielić | Ciąć lub rozdrabniać maszynowo na małe kawałki. |
Peel /pil/ | Obrać ze skórki |
Zdjąć zewnętrzną warstwę, najczęściej owocu lub warzywa. |
Poach /poʊtʃ/ |
Dusić | Gotować w niewielkiej ilości wody lub mleka. |
Sear /sɪər/ | Podsmażać |
Poddawać działaniu wysokiej temperatury aż do zbrązowienia. |
Steam /stim/ |
Gotować na parze | Przygotowywać poprzez poddawanie potrawy działaniu gorącej pary wodnej. |
Stock /stɒk/ | Bulion |
Wywar z mięsa z dodatkiem warzyw. |
Supper /ˈsʌp ər/ |
Kolacja | Posiłek spożywany w godzinach wieczornych. |
Toast /toʊst/ | Opiekać |
Upiec obsmażając dookoła. |
Poziom: Średniozaawansowany |
||
Barbecue /ˈbɑr bɪˌkyu/ | Grillować |
Piec na ruszcie. |
Baste /beɪst/ |
Podlewać, dodawać wody | Polewać wodą lub tłuszczem w trakcie gotowania. |
Braise /breɪz/ | Dusić |
Gotować w niewielkiej ilości wody lub mleka. |
Brush /brʌʃ/ |
Szczotkować | Nakładać sos lub przyprawy przy pomocy szczotki albo pędzelka kuchennego. |
Caramelize /ˈkær ə məˌlaɪz/ | Karmelizować |
Utleniać cukier w celu otrzymania lekko orzechowego smaku i brązowego koloru potraw. |
Dice /daɪs/ |
Kroić w kostkę | Ciąć na niewielkie sześcienne części przy pomocy noża. |
Fillet /fɪˈleɪ/ | Filetować |
Robić filety z ryby lub mięsa. |
Flake /fleɪk/ |
Dzielić na cząstki | Podzielić potrawę na niewielkie kawałki. |
Garnish /ˈgɑr nɪʃ/ | Przybrać |
Przystrajać potrawę dodatkami. |
Grill /grɪl/ |
Grillować | Piec na ruszcie. |
Grind /graɪnd/ | Mielić |
Rozdrabniać mechanicznie przy pomocy młynka. |
Knead /nid/ |
Zagniatać | Gniotąc rękami nadać potrawie odpowiednią konsystencję. |
Pare /pɛər/ | Zdejmować skórkę |
Zdjąć zewnętrzną warstwę, najczęściej owocu lub warzywa. |
Puree /pyʊˈreɪ/ |
Przecierać | Doprowadzić potrawę do konsystencji papki lub miazgi. |
Sauté /soʊˈteɪ/ | Lekko przysmażyć |
Podsmażać na średnim ogniu przy użyciu niewielkiej ilości tłuszczu. |
Score /skɔr/ |
Nacinać | Wykonać niewielkie nacięcia przy pomocy noża lub innego ostrego przedmiotu. |
Simmer /ˈsɪm ər/ | Gotować na wolnym ogniu |
Przygotowywać potrawę na patelni lub w garnku przy wykorzystaniu niewielkiej temperatury. |
Skewer /ˈskyu ər/ |
Nadziewać | Nabijać na szpikulec lub patyczek do szaszłyków. |
Skim /skɪm/ | Usunąć |
Zdjąć z powierzchni potrawy tłuszcz, śmietanę lub im podobne składniki. |
Sterilize /ˈstɛr əˌlaɪz/ |
Sterylizować | Zabijać bakterie i inne mikroorganizmy poprzez gotowanie w wodzie, na ogniu lub na parze. |
Stew /styu/ | Dusić |
Gotować w niewielkiej ilości wody lub mleka. |
Toss /tɒs/ |
Mieszać | Tworzyć mieszankę produktów przy pomocy dwóch widelców lub widelca i łyżki. |
Whip /ʰwɪp/ | Ubijać |
Zmieniać płynne produkty spożywcze w gęstą masę poprzez mieszanie lub uderzanie. |
Poziom: Zaawansowany |
||
Al dente /æl ˈdɛn teɪ/ | Na półtwardo |
Włoskie określenie oznaczające makaron lub ryż, który po ugotowaniu nadal jest dość twardy. |
Au gratin /oʊ ˈgrɑt n/ |
Posypany bułką tartą, serem i przyrumieniony w piekarniku | Jeden ze sposobów przyrządzania potraw, na przykład ziemniaków. |
Broil /brɔɪl/ | Opiekać |
Piec obsmażając z każdej strony. |
Degrease /diˈgris/ |
Usunąć tłuszcz | Odlać tłuszcz z potrawy. |
Dot /dɒt/ | Posypać |
Sprószyć potrawę niewielką ilością dodatków, na przykład orzechów. |
Dredge /drɛdʒ/ |
Panierować | Obtoczyć w panierce przed smażeniem. |
Drizzle /ˈdrɪz əl/ | Skropić |
Polać potrawę niewielką ilością płynu. |
Flambé /flɑmˈbeɪ/ |
Flambirować | Polewać alkoholem a następnie podpalać. |
Fricassee /ˌfrɪk əˈsi/ | Potrawka |
Gotowane mięso podane w sosie własnym. |
Gratin /ˈgræt n/ |
Potrawa z rybą i serem | Potrawa zawierająca w składzie rybę oraz ser. |
Julienne /ˌdʒu liˈɛn/ | Siekać |
Ciąć na cienkie kawałki. |
Parboil /ˈpɑrˌbɔɪl/ |
Sparzyć | Zalać lub opłukać wrzątkiem. |
Roux /ru/ | Zasmażka |
Mieszanka mąki i tłuszczu. |
Scald /skɔld/ |
Wyparzyć | Zalać lub opłukać wrzątkiem. |
Scallop /ˈskɒl əp/ | Zapiekać w kokilce |
Piec w małej, żaroodpornej misce. |
Sift /sɪft/ |
Przesiewać | Przepuścić przez sito. |
Singe /sɪndʒ/ | Przysmalić |
Trzymać mięso nad ogniem celem wypalenia włosów. |
Stir /stɜr/ |
Mieszać | Łączyć ze sobą różne składniki potrawy. |
Truss /trʌs/ | Wiązać |
Związać nogi i skrzydła drobiu przed pieczeniem. |
Tutti-frutti /ˈtu tiˈfru ti/ |
Tutti frutti |
Mieszanka różnych owoców, najczęściej pokrojonych i doprawionych. |
Wierzę, że przygotowane na dziś słówka oraz wyrażenia były dla Was łakomym kąskiem i że przypomną się one Wam następnym razem, gdy przygotowywać będziecie pyszne danie lub przekąskę! Chcielibyście doprawić niniejszy artykuł dodatkowymi słówkami związanymi z kulinariami? Jeżeli tak, zaserwujcie je w sekcji komentarzy!